مدارهای موازی در خط سیستم هیدرولیک
اگر دبی حجمی پمپ در خطوط موازی که تحت بارهای مختلفی هستند توزیع شود روغن ابتدا درخطی جریان مییابد که دارای حداقل مقاومت باشد در صورتیکه لازم باشد سیلندرها در یک زمانعمل نمایند میبایست توسط شیرهای کنترل جریان تنظیم مقدار دبی روغن به هر یک از خطوططوری اندازهگیری شود که متناسب با بار آنها عمل نماید. این عمل با استفاده از مدار گریتنر یا پلمارتین نیز ممکن است.
در مواقعیکه بخواهیم بارهای یکسانی را توسط دو سیلندر جابجا کنیم. به شرطی که سیلندرها با همحرکت کنند. از روش اتصال سیلندرها بصورت سری مطابق شکل زیر استفاده میشود. در این نوعاتصال روغن خروجی از سیلندر A ورودی سیلندر B بوده و در این حالت روغن در یک مدار بستهجریان دارد.
کنترلهای همزمان
وقتی دو سیلندر بطور موازی به مکانیزمی متصل باشد از طریق یک شیر راه دهنده کنترل میشودهیچگونه تضمینی برای همزمان عمل نمودن آنها وجود ندارد بعبارت دیگر روغن همیشه مسیری راکه مقاومت یا بار کمتری داراست انتخاب میکند لذا یکی از سیلندرها زود عمل کرده و خارج میشوددر این حالت همزمان عمل کردن دو سیلندر زمانی میسر است که توسط یک مکانیزم صحیح مکانیکی(ساده) مدار را اصلاح کنیم.
نمونه طرح یک نوع سازه برای یکسان عمل کردن دو سیلندر
حرکت همزمان رفت و برگشت دو سیلندر
برای ایجاد حرکت همزمان رفت و برگشت دو سیلندر میتوان از شیر کنترل جریان استفاده نمود دراین حالت میبایست از مدار گریتنر مطابق شکل استفاده بکنیم در انتهای کورس پیستون یک شیر 2.2باکارانداز الکتریکی فرمان گرفته و تنظیم مسیر برگشت را مهیا میکند حرکت برگشت میتواند با بستندو سوئیچ شیرها بطور خودکار عمل نماید.
روغن پس از عبور از یک شیر 4.3 وارد مدار گریتنر گشته و خط A1 به سیلندر 1.0 و خط A2 به سلندر 2.0 وخط B مشترکٹ به سیلندرهای 1.0 و 2.0 وصل میگردد و در انتهای کورس شیر 2.2 تحریک و باعث بازشدن مسیر میگردد.
کنترلهای پشت سر هم
-1 کنترل پشت سر هم وابسته به جابجایی
-2 کنترل پشت سر هم هیدرولیکی وابسته فشار
از طریق کنترلهای پی در پی گام عمدهای جهت ایجاد سیستمهای خودکار برداشتته شده است درکنترلهای هیدرولیکی معمولا از طریق فشار و یا جابجایی از کنترلها اعمال میگردد.
الف) در کنترل وابسته بجابجایی هیدرومکانیک سیلندر 2 وقتی حرکت رفت خود را شروع میکند کهسیلندر 1 حرکت رفت خود را انجام بدهد و در انتهای کورس با تحریک یک شیر 2.2 فرمان حرکتسیلندر 2 را صادر بکند.
ب) در کنترل پشت سر هم وابسته فشار پس از اتمام کورس سیلندر 1 در اثر فشار ورودی سیلندر 1 یکشیر تابع فشار باز و فرمان حرکت سیلندر 2 را صادر میکند.
مدار کنترل پشت سر هم تابع جابجایی
سیلندر دوم زمانی حرکت رفت خود را شروع میکند که سیلندر اول حرکت رفت انجام داده و درانتهای کورس متوقف گردیده تا فشار افزایش یافته و شیر تابع فشار را باز نموده و فرمان حرکت سیلندردوم را صادر کند در زمانیکه بخواهیم فشار ثابت به قطعه وارد شود از سیستم (شیر تابع فشار باز)استفاده میشود ولی اگر لازم است پس از مقداری فشار دلخواه به یک جک دیگر فرمان دهد باید ازشیر تابع فشار بسته استفاه شود که فشار مسیر را باز نماید.
شیر تابع فشار باز Normalopen و شیر تابع فشار بسته Normalclose نامیده میشود.
شیر کاهنده فشار
الف) اگر یک انشعاب فرعی از مدار اصلی نیاز به فشار کمتری از فشار ماکزیموم مدار داشته باشد ازشیر کاهنده فشار بهره میگیرند.
در این حالت با تنظیم شیر کاهنده فشار در اصل فشار مسیر دوم کنترل و تنظیم میگردد و هنگام بالارفتن فشار مسیر فرعی سیگنال مسیر فرعی ورودی را در داخل شیر کنترل بسته و در نتیجه فشار مسیرفرعی در اثر مصرف پایین میآید.
ب) اگر یک نیروی خارجی به سیستم اعمال شود که این امر موجب بالا رفتن فشار در مدار گردد ازیک شیر کاهنده فشار سه راهه استفاده میشود.
این افزایش فشار از طریق شیر به مخزن برگشت داده میشود.
در این حالت هنگام بالا رفتن فشار مدار فرعی شیر کاهنده فشار از مسیر خروجی سیگنال گرفته ومسیر ورودی را بسته و تا مقدار لازم روغن اضافی را به کارتر برمیگرداند.
سیستم مدار بسته
در مدارهای باز جریان برگشتی به مخزن برگشته و مجددٹ در مسیر جریان مییابد در حالیکه درمدارهای بسته روغن برگشتی مجددٹ به ورودی پمپ منتقل میشود مزیت این نوع مدار در این استکه بدون نیاز به شیرهای کنترل مسیر با شیرهای بالانس کننده میتوان مسیر را عوض کرد این مدارعملا در مورد بارهایی بکار میرود که ورودی و خروجی آنها مشخص باشد که عملا در ارتباط باموتورهای هیدرولیکی کاربرد دارد.
در این حالت روغن در یک مسیر و جهت مشخص جریان پیدا کرده و در مسیر حرکت خود میتواندیک یا چندین موتور هیدرولیکی را در مدار بسته به حرکت واداشته و نیروی هیدرولیکی را به نیرویمکانیکی تبدیل نماید.