۱-شیرهای سد کننده
این شیرها وسیلهای هستند که میتوانند عبور جریان هوا را از یک طرف سد و از یک طرف دیگر آزادنمایند و آنها را شیرهای یکطرفه نیز مینامند.
فنتیل تعویض کننده (یا) و (or)
این شیر دارای دو دهانه ورودی P1 و P2 و یک دهانه خروجی A میباشد با ورود هوا از یکیازدهانههای ورودی دهانه دیگر بسته گشته و راه به خروجی A آزاد میگردد یعنی آنکه ورود هوا یا ازراه P1 و یا از راه P2 در جریان است.
مدار یک درب پنوماتیک که از قسمت درون و برون باز و از قسمت بیرون بسته میگردد.
شیر تنظیم سرعت جریان
این شیر برای تنظیم سرعت سیلندرها بکار میرود بعلت اینکه میتوان مقطع عبور جریان هوا را دراین شیر تغییر دار لذا مقدار عبور جریان هوا نیز تغییر کرده و بدینجهت سرعت سیلندر را میتوانبدلخواه تنظیم نمود.
بایستی توجه داشت که این شیر تا حد ممکن نزدیک به سیلندر نصب گردد.
شیر تخلیه سریع
برای آنکه سرعت برگشت پیستون را مخصوصٹ در سیلندرهای یک کاره زیاد نمائیم از این شیراستفاده میشود.
بدین ترتیب که پس از قطع شدن هوای ورودی فشار هوای مسیر خروج سیگنال داده و ساچمه را بازکرده و هوای مسیر را تخلیه میکند بدین ترتب سیلندر بعلت تخلیه سریع هوا با سرعت عمل برگشترا انجام میدهد.
شیر تا خیر دهنده زمان (تایمر)
این شیر شامل یک شیر راه دهنده 32 با کارانداز پنوماتیکی و شیر گلویی با مانع برگشت و یک مخزنمیباشد هوای فشرده از دهانه P وارد شیر شده هوای کنترل از دهانه ورودی Z و شیر گلویی بداخلشیر جریان پیدا میکند برحسب تنظیم پیچ گلویی مقدار ورود جریان هوا بر حسب زمان به مخزنکوچک کم و با زیاد میگردد وقتی فشار مخزن به حد کافی رسید شیر 32 را تحریک و مسیر ورود هوا راباز میکند جمع شدن فشار در مخزن برابر زمانیست که باعث تاخیر در کاراندازی شیر 32 میگردد و اگرقرار باشد شیر 32 به حالت اولیه برگردد باید هوای کنترل از دهانه Z تخلیه گردد و آنوقت هوای موجوددر مخزن نیز تخلیه شده و در اثر فشار فنر شیر راه دهنده مجددٹ به حالت اولیه برگشته و مسیر A به R بازو مسیر P به A بسته میشود.
مدار پنوماتیک یک پیش برنده طوری که با زدن یک دگمه قطعه را به جلو برده و پس از رسیدن بهانتهای کورس پس از توقف چند ثانیهای مجددٹ بطور اتوماتیک به جای اول برمیگردد.
با تحریک شیر 2.1 هوای مسیر P وارد خط سیگنال شیر 2.1 شده و وضعیت شیر 1.1 را عوض کرده وموجب اتصال خط P به خط A و خط B به خط R تخلیه گشته و حرکت رفت سیلندر 1.0 را ایجاد میکند ودسته پیستون سیلندر 1.0 پس از رسیدن به انتهای کورس شیر 3.1 را تحریک و موجب اتصال خط P بهخط سیگنال شیر 3.1 میگردد و زمان تعیین شدهای طول میکشد که هوا از مجرای کنترل جریان واردمخزن کوچک شده و وضعیت شیر تاخیرانداز را تغییر داده و موجب اتصال خط P به خط سیگنال شیرتاخیرانداز و در نتیجه موجب تغییر وضعیت شیر 1.1 گردد که با این عمل خط P به خط B و خط A بهخط تخلیه وصل و سیلندر 1.0 پس از توقف زمانی تعیین شده در انتهای کورس حرکت برگشت انجاممیدهد.
شیر دو فشاره (and) (و
این شیر دارای دو دهانه ورودی X و y و یک دهانه خروجی A میباشد. عبور جریان هوا موقعیانجامپذیر است که از هر دو دهانه هوا وارد گردد در غیر اینصورت راه عبور هوا به A مسدود میگردد.در صورتیکه از دهانههای ورودی هوا با اختلاف فشار وارد شود هوای فشردهای که کمترین فشار رادارد از دهانه خروجی A خارج خواهد گشت.
فنتیل فشار
شیرهای فشار وسیلهای هستند که توسط آنها فشار مدارها کنترل و تنظیم میگردد از انواع شیرهایفشار میتوان به شیر تنظیم فشار - شیر اطمینان - شیر تابع فشار اشاره کرد.
-1 شیر تنظیم فشار ریگلاتور
شیر تنظیم فشار بدون دهانه تخلیه
شیر تنظیم فشار با دهانه تخلیه
این شیر وظیفه ثابت نگه داشتن فشار را بعهده داردیعنی آنکه فشار تعیین شده در مانومتر را بدونتوجه به نوساناتی که در شبکه روی میدهد در مدار حفظ و به دستگاههای پنوماتیک منتقل مینماید.
-2 شیر اطمینان
این شیر که بنام شیر محدود کننده فشار و سوپاپ اطمینان معروف است وظیفه دارد فشار مسیر راکنترل بکند و زمانیکه فشار مسیر بیش از حد مجاز بالا رفت شیر باز شده و هوای اضافی را از مسیر یامدار خارج بکند و این عمل خروج هوا تا زمانی ادامه دارد که فشار مدار به حد لازم و تعیین شده برسداین شیر در حال عادی بسته بوده و برای باز شدن سیگنال را از مسیر ورودی میگیرد.
-3 شیر تابع فشار
طرز کار این شیر مانند شیر اطمینان است با تنظیم فنر برای فشار معین شیر باز شده و هوا میتواند از Pبه A جریان یابد.
اگر در مداری لازم باشد که یک سیلندر پس از حرکت رفت فشار تعیین شدهای را به قطعه وارد کند وپس از ایجاد فشار لازم سیلندر دیگری حرکت رفت خود را شروع بکند از این شیر استفاده میشودشیر 3/2 با طرح زیر میتواند شیر تابع فشار باشد.